Είστε εδώ: Αρχή > Πληροφόρηση > Γυναικολογική Ενδοκρινολογία > Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Έτσι ονομάζουμε οποιαδήποτε παραλλαγή του φυσιολογικού κύκλου. Αναλόγως με το τι διαταράσσεται στον κύκλο υπάρχουν διάφορες ονομασίες όπως:
Αμηνόρροια: Διακρίνεται σε πρωτοπαθή (αν η γυναίκα δεν είχε ποτέ κολπική αιμόρροια) ή δευτεροπαθή (αν έχει εμφανισθεί έμμηνος ρύση, αλλά το τελευταίο 6μηνο δεν έχει υπάρξει νέα κολπική αιμόρροια).
Αραιομηνόρροια: η μεγαλύτερη των 35 ημερών διάρκεια του κύκλου
Συχνομηνόρροια: η μικρότερη των 21 ημερών διάρκεια του κύκλου
Πολυμηνόρροια: η μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια των ημερών της εμμήνου ρύσεως, ή η μεγάλη διάρκεια της περιόδου της ρύσεως (περισσότερο από 7 ημέρες)
Ολιγομηνόρροια: η μικρού μεγέθους αιμόρροια
Αιμόρροια εκ διαφυγής (spotting): η εμφάνιση στιγμάτων αιμόρροιας κατά τη διάρκεια του κύκλου εκτός των ημερών της φυσιολογικής αιμόρροιας.

Οι διαταραχές του εμμήνου κύκλου είναι ορμονικής αιτιολογίας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα και χρήζουν ορμονικής και υπερηχογραφικής διερεύνησης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και όχι σε τυχαία ημέρα. Καλό είναι πάντως η όλη διερεύνηση να ξεκινά με τον αποκλεισμό πιθανής κυήσεως.
Τέλος θα πρέπει να υπάρχει και η γνώση ότι η κάθε κολπική αιμόρροια δεν είναι έμμηνος ρύση. Έτσι, η γυναικολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει κολπικές ή τραχηλικές παθήσεις σαν αίτια κάποιας παθολογικής κολπικής αιμόρροιας (π.χ. φλεγμονές, όγκοι, ξένα σώματα, τραυματισμοί κλπ)

© Πάνος Σπυρόπουλος - Πληροφορίες Ιστοτόπου

dimitrisplagiannis.com hiscoremusic.com