Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών-Υπερανδροναιμικό Σύνδρομο
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια παλιότερη ονομασία (και αδόκιμη πλέον) στο οποίο ανήκουν ορμονικές διαταραχές οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή την υπερπαραγωγή ανδρογόνων από τις ωοθήκες, κατάσταση η οποία οδηγεί σε ελαττωματική ωοθυλακιορρηξία. Η ονομασία οφείλεται στην εύρεση πολλαπλών κυστιδίων στην περιφέρεια των ωοθηκών, τα οποία είναι άρρηκτα ωοθυλάκια. Επειδή δεν αποτελεί την αιτία του συνδρόμου, αλλά μία απλή εκδήλωση, ο όρος τείνει να αντικατασταθεί με αυτόν του “Σύνδρομο υπερανδρογοναιμίας”. Πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου είναι αυτά της υπερανδρογοναιμίας, δηλαδή οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (με συχνότερη την αραιομηνόρροια), η ακμή, η λιπαρότητα του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής, η δυσοσμία του ιδρώτα (ή η αλλαγή της χαρακτηριστικής οσμής του ατόμου), ο δασυτριχισμός και σε βαρύτερες περιπτώσεις η αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου (φαλάκρα) και η κλειτορομεγαλία (διόγκωση της κλειτορίδας). Τα δύο τελευταία σπανίως αποτελούν ένδειξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά βαρύτερης υπερανδρογοναιμίας.
Η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου διερευνάται. Την τελευταία δεκαετία έχει βρεθεί μια σημαντική συσχέτιση του συνδρόμου με την υπερινσουλιναιμία (υπερπαραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας) και η θεραπευτική προσέγγιση έχει σε μεγάλο βαθμό κατευθυνθεί προς την αντιμετώπιση της υπερινσουλιναιμίας (βλ. και “Μεταβολικό Σύνδρομο”)
Η υπογονιμότητα στο ΣΠΩ είναι παρούσα σε μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά γενικώς αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά. Οι γυναίκες που πάσχουν από υπερινσουλιναιμία παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων (όπως όλοι όσοι εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο) και μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Τέλος, οι γυναίκες με υπερανδρογοναιμία και αραιομηνόρροια, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου του ενδομητρίου.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από τη συμπτωματολογία, όπως και από τη φάση ζωής της γυναίκας (αν δηλαδή είναι σεξουαλικά ενεργή ή όχι, αν αποζητά κύηση ή όχι).
Γενικά μέτρα αντιμετώπισης είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, ή η απώλεια βάρους στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που εμφανίζουν το σύνδρομο. Συνιστάται ο καλός δερματικός καθαρισμός με κατάλληλα προϊόντα σε όσες εμφανίζουν ακμή, ενώ σε όσες εμφανίζουν αραιομηνόρροια, αυτή δε θα πρέπει να παρατείνεται πέραν των 45 ημερών, αλλά θα πρέπει τότε να προκαλείται εξωγενώς αιμόρροια, με χορήγηση προγεστερινοειδών.
![]() |
![]() |
Δασυτριχισμός | Ακμή |