Είστε εδώ: Αρχή > Πληροφόρηση > Οστικός μεταβολισμός > Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστού και απώλεια της ισχύος του με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας κατάγματος. Η παρακολούθηση και η πρόληψη των καταγμάτων δεν είναι πολύ εύκολη. Η κυρίως χρησιμοποιούμενη μέθοδος σήμερα είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με ένα είδος ακτινογραφίας. Η απώλεια οστικής πυκνότητας είναι ένα φαινόμενο αναμενόμενο με την ηλικία, έχει όμως διαπιστωθεί ότι όταν αυτή διαφεύγει κάποιων ορίων, αυτό αποτελεί σημείο εγρήγορσης για την επίπτωση καταγμάτων.
Παρά την επικρατούσα άποψη ότι αφορά μόνο τις γυναίκες, η οστεοπόρωση πλήττει και τα δύο φύλα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το λευκό χρώμα του δέρματος, το κάπνισμα, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, το μικρό σωματικό βάρος, το κληρονομικό ιστορικό κατάγματος του ισχίου, η μικρή έκθεση στον ήλιο, η καθιστική ζωή, διάφορες παθήσεις και η χρόνια λήψη κάποιων φαρμάκων (με συχνότερα τα κορτικοστεροειδή). Όταν η οστεοπόρωση οφείλεται σε παθήσεις λέγεται δευτεροπαθής, ενώ όταν οφείλεται σε φάρμακα φαρμακογενής (επίσης και αυτή ανήκει στην κατηγορία δευτεροπαθής οστεοπόρωση).

Η μεγαλύτερη κατηγορία οστεοπόρωσης είναι η μετεμμηνοπαυσιακή και οφείλεται στην παύση της προστατευτικής επίδρασης των οιστρογόνων στα οστά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση του οστικού μεταβολισμού και την γρήγορη απώλεια οστικής μάζας σε μια ομάδα γυναικών.

 

© Πάνος Σπυρόπουλος - Πληροφορίες Ιστοτόπου

dimitrisplagiannis.com hiscoremusic.com