Είστε εδώ: Αρχή > Πληροφόρηση > Θυρεοειδής  > Οζωδης βρογχοκήλη-Όζοι θυρεοειδούς

Οζωδης βρογχοκήλη-Όζοι θυρεοειδούς


 


Ως “όζος” χαρακτηρίζεται οτιδήποτε έχει ένα ωοειδές-σφαιρικό σχήμα και δείχνει να έχει μια αυτόνομη οντότητα μέσα σε κάποιο όργανο. Ο όζος του θυρεοειδούς είναι λοιπόν ένα κομμάτι του θυρεοειδούς, σχηματίζεται στην συντριπτική πλειοψηφία από θυρεοειδικά κύτταρα και έχει εικόνα ανεξάρτητου σχηματισμού, διαφορετικού από το υπόλοιπο αδενικό παρέγχυμα.

Σε σχέση με τους όζους του θυρεοειδούς μας απασχολούν τρία πράγματα: αν παράγουν αυτόνομα θυροξίνη, αν παράγουν πιεστικά ή αισθητικά προβλήματα στον τράχηλο ή αν είναι κακοήθεις. Η διερεύνηση των όζων γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις, με υπερηχογραφική ή σπανιότερα με σπινθηρογραφική απεικόνιση και όπου υπάρχει υποψία κακοήθειας, με διαγνωστική παρακέντησή τους.
Τέλος εντός του θυρεοειδούς μπορεί να διακρίνονται οζώδεις σχηματισμοί οι οποίοι να μην είναι θυρεοειδικής προέλευσης. Αυτοί μπορεί να είναι αδενώματα παραθυρεοειδών αδένων, ενδοθυρεοειδικοί λεμφαδένες ή τέλος καρκινικές μεταστάσεις από άλλες πρωτοπαθείς εστίες (βλ και καρκινώματα θυρεοειδούς)


 


© Πάνος Σπυρόπουλος - Πληροφορίες Ιστοτόπου

dimitrisplagiannis.com hiscoremusic.com