Είστε εδώ: Αρχή > Πληροφόρηση > Θυρεοειδής  > Θυρεοειδεκτομή

Θυρεοειδεκτομή

Ο θυρεοειδής είναι ζωτικό όργανο και τον χρειαζόμαστε. Επομένως δεν τον βγάζουμε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο λόγος για τον οποίο ξεκινώ έτσι είναι ότι έχω μείνει άναυδος από αυτά που ακούω από ασθενείς μου για το λόγο που οδηγήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή. Οι ενδείξεις θυρεοειδεκτομής είναι:
1.Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ή το ύποπτο αποτέλεσμα βιοψίας δια λεπτής βελόνης.
2.Η καταδυόμενη βρογχοκήλη, όταν προκαλεί πιεστικά φαινόμενα από την τραχεία.
3.Ο μη ελεγχόμενος υπερθυρεοειδισμός.
4.Η θετικότητα στο ογκογονίδιο RET

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να προβεί σε θυρεοειδεκτομή εκτός των παραπάνω αναφερομένων. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να είναι για αισθητικούς λόγους (προπέτεια μεγάλου καλοήθους όζου ή βρογχοκήλης) η πολυοζώδης βρογχοκήλη όταν αυτή χρειάζεται πολλαπλές και συχνές παρακεντήσεις για την παρακολούθησή της, ή συνοδεύεται από υποθυρεοειδισμό, η θυρεοειδίτιδα Riedel.

Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις συνιστάται περιορισμένη επέμβαση στο θυρεοειδή. Αυτές είναι η λοβεκτομή ή και οζεκτομή σε περίπτωση μονήρους τοξικού αδενώματος.
 

Αισθητικό πρόβλημα από οζώδη βρογχοκήλη Πίεση της τραχείας από καταδυόμενο όζο

Eπιπλοκές της θυρεοειδεκτομής

Η θυρεοειδεκτομή δεν είναι βαριά επέμβαση και δεν απαιτεί βαθιά νάρκωση, καθώς ο θυρεοειδής είναι επιφανειακό όργανο και δε χρειάζεται το άτομο να πέσει σε βαθιά μυϊκή χάλαση (όπως στις ενδοκοιλιακές επεμβάσεις).
Επιπλοκές οι οποίες είναι οι συνηθέστερες είναι το βράγχος φωνής και η μόνιμη υπασβεστιαιμία.
Το βράγχος φωνής προκύπτει από τραυματισμό του λαρυγγικού νεύρου που προκαλεί πάρεση και δυσκινησία στη μία φωνητική χορδή. Αναλόγως με το βαθμό του τραυματισμού, η αποκατάσταση της φωνής μπορεί να αργήσει, ή και να μην επανέλθει αν έχει προκύψει διατομή του νεύρου.
Η υπασβεστιαιμία εκδηλώνεται με κράμπες μουδιάσματα και τετανία, έχει δε ως αιτία τον υποπαραθυρεοειδισμό ο οποίος προκύπτει από τυχαίο τραυματισμό ή αφαίρεση των 4 παραθυρεοειδών σωματίων που βρίσκονται πέριξ του θυρεοειδούς.
Και οι δύο επιπλοκές σε χειρουργούς οι οποίοι έχουν εμπειρία στην περιοχή η συχνότητα είναι κάτω του 1%

Επιπλοκή της θυρεοειδεκτομής μπορεί να θεωρηθεί και η ύπαρξη μετατραυματικής ουλής στην περιοχή του τραχήλου, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντική για αισθητικούς λόγους (ιδίως σε κάποια επαγγέλματα, όπως π.χ. ηθοποιοί, μοντέλα κλπ). Η συγκεκριμένη ανεπιθύμητη ουλή μπορεί να αποφευχθεί πλέον με ιδιαίτερες χειρουργικές τεχνικές (ρομποτική χειρουργική με προσπέλαση από τη μασχάλη), οι οποίες όμως έχουν και αυτές τους περιορισμούς τους.

© Πάνος Σπυρόπουλος - Πληροφορίες Ιστοτόπου

dimitrisplagiannis.com hiscoremusic.com