Υπογονιμότητα
Σε διερεύνηση υπογονιμότητας θα πρέπει να υποβληθεί ένα ζεύγος το οποίο έχοντας τακτικές ( με συχνότητα μεγαλύτερη των δύο ανά εβδομάδα) ελεύθερες σεξουαλικές επαφές, δεν έχει επιτύχει κύηση μετά από ένα έτος. Η υπογονιμότητα οφείλεται κατά 40% στη γυναίκα, κατά 40% στον άντρα και κατά 20% στο ζευγάρι. Επειδή η διερεύνηση του άνδρα είναι πολύ πιο εύκολη, όλες οι διερευνήσεις θα πρέπει να ξεκινούν με ένα σπερμοδιάγραμμα, το οποίο αν είναι φυσιολογικό, αποκλείει ουσιωδώς τον ανδρικό παράγοντα.
Ο λοιπός έλεγχος είναι περίπλοκος και εξαρτάται από το ιστορικό και τις ιδιαίτερες καταστάσεις κάθε ατόμου και ζεύγους και είναι μάλλον ανώφελο να αναφερθεί γενικώς. Σε άλλα λήμματα εξηγούνται κάποιες ιδιαίτερες εξετάσεις οι οποίες ζητούνται κάποιες φορές
Εδώ να προσθέσω ότι λόγω της αύξησης της ηλικίας στην οποία πολλά ζευγάρια επιδιώκουν την απόκτηση παιδιού, πολλές φορές γίνονται βεβιασμένες ενέργειες για την “εξοικονόμηση χρόνου”. Αυτές πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση και τελικά οδηγούν σε καθυστέρηση της όλης διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ενώ αγχώνουν αδικαιολόγητα το ζευγάρι. Χρειάζεται όπως σε κάθε ιατρική προσέγγιση σαφή μέθοδο και πρωτόκολλο ελέγχου και όχι πανικό. Παράγοντας που μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση είναι η ανάληψη της διερεύνησης από πάνω από έναν ιατρό (πχ. Γυναικολόγο, Ενδοκρινολόγο) οι οποίοι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και -φυσικά- η παραπληροφόρηση από άτομα του περιβάλλοντος με “παρόμοιο πρόβλημα”.