Είστε εδώ: Αρχή > Συχνές Ερωτήσεις > Τι είναι η παρακέντηση θυρεοειδούς; 

Τι είναι η παρακέντηση θυρεοειδούς; 

 (υπό κατασκευή...)

Η παρακέντηση του θυρεοειδούς είναι ένα είδος βιοψίας. Ο λόγος για τον οποίο αποφασίζεται είναι η διερεύνηση κάποιου ύποπτου για κακοήθεια σημείου του θυρεοειδούς αδένα (συνήθως κάποιου όζου).

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και απλή και γίνεται μέσα σε 10-15 λεπτά στο γραφείο του ενδοκρινολόγου. Ο ασθενής θα πρέπει την προηγούμενη εβδομάδα να μην έχει πάρει κάποια φάρμακα που επηρρεάζουν την πήξη του αίματος, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος στην πορεία της βελόνης.

Με την καθοδήγηση του υπερηχοτομογράφου, οδηγούμε μια λεπτή βελόνα (όπως είναι η συνηθισμένη βελόνα αιμοληψιών) προς το ύποπτο  προς διερεύνηση σημείο και με αναρρόφηση λαμβάνουμε ένα δείγμα το οποίο επιστρώνουμε σε πλακίδια για μικροσκόπιση. Ο παθολογοανατόμος αφού επεξεργαστεί κατάλληλα το δείγμα θα αποφανθεί αν αυτό είναι αθώο (μη καρκίνωμα) ή κακόηθες.  Στη δεύτερη περίπτωση, θα καθοριστεί και το είδος της κακοήθειας (ο τύπος του καρκινώματος). Το αποτέλεσμα θα εκτιμηθεί από τον ενδοκρινολόγο ο οποίος θα προτείνει την αρμόζουσα θεραπεία.

Παράδειγμα υπερηχογραφικώς καθοδηγούμενης παρακέντησης όζου θυρεοειδούς:
Η παρακέντηση του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να αποφασισθεί για την κένωση μιας κύστης, ενώ υπάρχουν και κάποιες (περιορισμένες) περιπτώσεις θεραπευτικών εγχύσεων για επιμένουσες και υποτροπιάζουσες μεγάλες κύστεις του αδένα.
 

© Πάνος Σπυρόπουλος - Πληροφορίες Ιστοτόπου

dimitrisplagiannis.com hiscoremusic.com