Συμπληρώματα κολλαγόνου - προσφέρουν κάτι;

Πολλοί ασθενείς με ρωτούν για τα συμπληρώματα διατροφής κολλαγόνου, που έχουν γίνει πολύ της μόδας τελευταία, ισχυριζόμενα ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος και τα σχετικά που ακούγονται. 

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί δομικό συστατικό πολλών ιστών του σώματός μας. Αποτελείται από πολλά αμινοξέα, τα οποία είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών. Το μέγεθος του μορίου του κολλαγόνου είναι τέτοιο που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον εντερικό μας σωλήνα (ή από το δέρμα). Όταν καταναλώνουμε κολλαγόνο (τρώγοντας π.χ. μια μπριζόλα) αυτό διασπάται από τα παγκρεατικά ένζυμα σε αμινοξέα, των οποίων το μέγεθος είναι τέτοιο που να επιτρέπει την απορρόφησή τους από το πεπτικό μας σύστημα και να χρησιμοποιηθούν κατόπιν από τον οργανισμό, αναλόγως των αναγκών του, συνθέτοντας δηλαδή οποιαδήποτε πρωτεΐνη (και όχι υποχρεωτικά κολλαγόνο).

Όπως καταλαβαίνετε το να πίνει κανείς συμπληρώματα κολλαγόνου, είναι σα να καταναλώνει ζωική πρωτεΐνη και τίποτα παραπάνω. Κάποιες δράσεις οι οποίες αναφέρονται στο δέρμα είναι πιθανότερο να οφείλονται σε άλλα συστατικά που περιέχουν τα συμπληρώματα διατροφής (όπως η βιταμίνη Ε το θείο και το πυρίτιο), όπως και στην αλλαγή των συνηθειών που συμβαίνει υποσυνείδητα σε όποιον αρχίζει να λαμβάνει κάποιο σκεύασμα με σκοπό να αλλάξει την εμφάνισή του. Πράγματι, είναι διαπιστωμένο ότι όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, αρκεί να συνδέσει κάποια καθημερινή συνήθεια με το σκοπό του για να έχει αποτέλεσμα (πρόσκαιρο συνήθως), ακόμη κι αν αυτή η συνήθεια δε συνδέεται με τη διατροφή καθ΄εαυτή (πχ να λαμβάνει ένα κόκκο ρύζι, ή να χτενίζεται προ κάθε γεύματός του).

Οι μάστορες του marketing μπόρεσαν από αυτές τις παρατηρήσεις να κάνουν άλλο ένα παγκόσμιο hit πωλήσεων, ενός ακόμη κατά βάση άχρηστου προϊόντος.